Skip to content

Vluchten

 

Olieverf op linnen, 90×90 cm. Meer schilderijen met dit thema, zie tabblad Thema’s

workshops snelschetsen

Binnenkort kan het weer: gewoon met ongeveer 10 deelnemers snelschetsen in de galerie. Het afgelopen jaar hebben we het zo nu en dan noodgedwongen buiten gedaan in het park. Maar binnen is toch iets gevarieerder. Dan kun je ook lekker met kwast en inkt aan de slag. Hierover berichtte ik al enkele weken geleden, zie hieronder.

De intekening voor de komende 6 bijeenkomsten in oktober/november is in volle gang. Het belooft weer een swingende serie te worden, met enthousiaste deelnemers, voor een deel terugkerende tekenaars die er geen genoeg van kunnen krijgen.

Wat ook leuk is: tijdens de Museumnacht a.s. 9 oktober geef ik aan passanten op verzoek van Museum Swaensteyn in Voorburg een doorlopende workshop gedurende twee uren, van 21 tot 23 uur. Spannend, leuk, nieuw. Andere aanpak!

Schetsdagboek augustus/september

Dagelijks schets ik iets in mijn schetsdagboek. 

Vaak is dat iets dat via de  nieuwskanalen het huis binnen komt. Vooral als het me emotioneert, teken ik het voor het slapen gaan ‘van me af’. Soms letterlijk, soms indirect.

Meer zien? Kijk dan op Werken op papier – Geraakt!

snelle schetsen met bister

 
nieuwe experimenten, met bisterinkt.

Verder kijken? Zie werken op papier, snelle schetsVerlangen

Van 14 juli tot 29 augustus deed ik mee met de thematentoonstelling “Verlangen” in galerie ArtiBrak. De andere deelnemers waren: Verolique Jacobse, Mieke Beijersbergen en Sandra de Haas

Openingstijden en locatie zie website ArtiBrak.

Mijn schilderijen vertellen over ons verlangen naar ruimte, naar stilte, naar vergezichten. En mijn leporello’s, pentekeningen en gouaches getuigen van het verlangen van pubers maar ook het verlangen van migranten en ‘gelukzoekers’. 

Het schilderij dat je hier ziet, is verkocht. Ook een leporello en een gouache werden verkocht.


workshops snelschetsen zomer 2021

Hier zie je een werkbespreking van 22 augustus in Galerie ArtiBrak. De deelnemers hebben gewerkt met bister-inkt, kwast en rietpen. De bedoeling was : eerst met kwast bepalen waar de schaduwpartijen zijn, dan met rietpen bij tekenen van enkele details of  lijntjes. 
Men is er erg enthousiast over.

Als je nieuwsgierig bent geworden: we komen in september nog drie keer bijeen: 5, 12 en 19 september, op zondagochtend van 11 tot 12:30 uur. Neem contact op via suuszweekhorst@gmail.com 

Hier een link naar een kort filmpje van een workshop eind 2019 en nog een foto van resultaten van een van de deelnemers op 22 augustus:

Exodus

Lopende mensen. Eindeloze stoet.
Zijn het vluchtelingen? Gelukzoekers? migranten? festivalgangers? 
Verplaatsen en bewegen van mensen is van alle tijden. Soms meer, soms minder, soms massaal.

Op dit moment, zomer 2021, neemt dit thema mij geheel in beslag. Als kind tekende ik al vluchtelingen, toen waren het de Hongaarse vluchtelingen van 1956/57.
En nu is het is weer volop aanwezig in mijn atelier. Zie diverse uitingen hiervan op de subpagina ‘geraakt’  en bij thema’s het eerste thema ‘Vluchtelingen’

Ledententoonstelling ArtiBrak Voorburg

De uitgestelde ledententoonstelling van de kunstenaarsvereniging ArtiBrak in Voorburg, Herenstraat 44, gaat van start op 12 mei en duurt tot 14 juni. Eindelijk! De opening zal zijn op zaterdag 15 mei om 15 uur. Dan wordt ook bekendgemaakt wie dit jaar de galerieprijs in ontvangst mag nemen. Ik mag niet meedingen maar wel mee jureren, omdat ik vorige jaar de prijs ontving.

Dit jaar doe ik mee met dit schilderij “Polderland”, olie op linnen 60×60 cm.

Nieuwe verf, prachtverf!

Deze pigmentrijke acrylverf van Lascaux daagt me uit om alles uit deze verf te halen. Ik ben allerlei combinaties aan het uitproberen, met rood, geel, blauw en wit. Prachtige tinten komen tevoorschijn. Heel inspirerend.

Meer onderzoeksresultaten zijn te vinden onder het tapblad ‘werken op papier’ onderdeel ‘landschap‘ en ‘geraakt‘.


pubers

In de nrc verschenen in februari foto’s van pubers tijdens de lockdown. “Voor je het weet, lig je de hele dag in bed.” De fotograaf Ilvy Njiokiktjien fotografeerde de pubers thuis, in hun kamers. Een fascinerende reeks foto’s heeft het opgeleverd.

De beelden lieten mij niet meer los. Ze zijn meer dan anekdotisch. Ze geven iets wezenlijks weer van het pubergemoed, iets dat van alle tijden is.

Ik heb ze getekend en geschilderd. De groeiende reeks is te vinden onder het tabblad bij werken op papier ‘geraakt‘.


Winter!

15 februari

Het was heel even echt winter.

Dit doekje geeft de sfeer van winter en smeltend ijs goed weer.
Het stamt uit 2014. Acryl op linnen, 40×40 cm.


over portrettekeningen

5 februari

Op dit moment ben ik bezig deze drie kinderen in een compositietekening te vangen. Zowel hun gezicht als diverse houdingen en acties wil ik op één blad A3 een plek geven. Als de tekening af is, zet ik hem bij de andere portrettekeningen op deze website.


 

Einde expositie in Het Oude Raadhuis: eind goed al goed.

Vandaag, 20 december 2020, verhuist dit schilderij, polderfantasie nr. 3, naar de nieuwe eigenaar. Het heeft mooi gehangen in Het Oude Raadhuis van Warmond. Het komt in goede handen.
Ook twee werken op papier zijn niet mee naar huis teruggenomen. Zo eindigt dit gekke jaar toch nog positief.
verkoopexpositie in Het Oude Raadhuis van Warmond

Van 19 november tot en met 20 december exposeer ik samen met Kien Hertoghs in de galerie Het Oude Raadhuis in Warmond. De ‘coronaproeve’ opening is op 20 november van 13 tot 17 uur. Dit houdt in dat er een drankje en hapje klaar staat voor de binnendruppelende bezoekers. Er mogen steeds maar vier bezoekers tegelijk binnen zijn. De kunstenaars zijn allebei op 20 november aanwezig.
Het adres van de galerie is: Dorpstraat 36, 2361 BE Warmond.
De openingstijden zijn: woensdag, donderdag en vrijdag 15-17 uur, zaterdag 11-17 uur en zondag 13-17 uur.
De expositie duurt tot en met 20 december.

Alleen praten met de ogen?

Overal mondkapjes. Iedereen verstopt, ingestopt in een mondkapje.

Enkele van de vele commentaren op deze tekening op facebook:
“Dát komt binnen…”
“Ik ervaar het als een groot gemis dat de glimlach verscholen is…”
“Erg mooi Suus, maar wel beangstigend”
“Wat dacht je van doven/slechthorenden die nu eigenlijk geen gesprek kunnen volgen, een behoorlijke ramp kan je rustig zeggen”
 

workshops snelschetsen zomer 2020

Zondagochtend 26 juli ben ik weer gestart met mijn wekelijkse workshops snelschetsen. De laatste zondag van de reeks van 5 bijeenkomsten is op 30 augustus. Vanwege de corona richtlijnen doen we het buiten in het park Vreugd en Rust aan het Oosteinde in Voorburg. De plek waar we om 11 uur verzamelen is rondom de muziekkoepel in het parkje, vlakbij de kinderboerderij en de Vliet. We houden gepaste afstand tot elkaar. We stoppen uiterlijk om 12:30 uur. Het is de bedoeling dat deelnemers schetsen wat ze in het parkje zoal tegenkomen: sporters, honderuitlaters, kinderen, dieren van de kinderboerderij, langsvarende sloepen etc.

 

the juror does not weed, laatste nieuws

Vrijdag 17 juli was de virtuele opening. Mariska Mallee deed het woord, Marina Heuvelman een performance en Suus Zweekhorst maakte er snelle schetsen van. Dit alles is vastgelegd op deze film.

Vanaf vrijdag kan men de zeer boeiende groepsinstallatie van 15 kunstenaars in de Rijswijkse Galerie Arti-Shockbezoeken. Je moet wel reserveren! Dat kan via de homepage van de organisator Sonja van der Burg. Telkens mogen er maar drie bezoekers naar binnen. De tentoonstelling is te zien tot 17 augustus. De openingstijden en -dagen zijn: woensdag t/m vrijdag  13.00 – 17.00 uur,  zaterdag 11.00 – 16.00 uur en zondag  14.00 – 17.00 uur.

the juror does not weed vervolg

Hoera! Het gaat toch door. Het wordt één grote installatie van 15 kunstenaars. Vanaf 10 juli tot 17 juli bouwen zij o.l.v. Sonja van der Burgom de beurt aan de installatie in Galerie Arti-Shock in Rijswijk.

Op 17 juli is de virtuele opening om 16:00 uur. Dit zal via streaming video te volgen zijn.Mariska Malleedoet het woord, Marina Heuvelman doet een performance en Suus Zweekhorst schetst simultaan wat ze allemaal waarneemt.

Daarna is iedereen welkom in de galerie, een maand lang en niet meer dan drie personen tegelijk. Reserveer voorafgaand aan je bezoek een plekje via de link op www.sonjavanderburg.nl 

the juror does not weed

De bedoeling was met 16 kunstenaars een mengeling van installaties, werkstukken en performances neer te zetten in Galerie Arti-Shock in Rijswijk, 15 juli – 20 augustus. De aanstichter ervan is Sonja van der Burg. Ik zou een van de deelnemers zijn. Het ziet ernaar uit dat onze leuke en opwindende happening niet door kan gaan dit jaar. Maar hoe dan ook, er komt een herkansing! Hou ons op facebook en instagram in de gaten voor het laatste nieuws erover.

atelier experimenten in corona tijd

Exposities gecanceld, kunstbeurs gecanceld, onzeker of ook de geplande exposities en de performance in Arti-Schock doorgaan in de zomer. Ik  heb mij teruggetrokken op mijn atelier. Eindelijk tijd om oeverloos te experimenteren met beelden, met collages en verf op papier. Onder het tabblad ‘werken op papier’ –‘landschap’verschijnen de meest recente eindproducten van deze zoektocht. Reinbert de leeuw

Reinbert de Leeuw, Pasen 2017    In Memoriam

modeltekeningen

Van 26 januari t/m 13 februari 2020 waren in Galerie Arti-Shock, Schoolstraat 26 Rijswijk, meer dan 100 tekeningen te zien van 11 kunstenaars die al een vijftal jaren eenmaal per maand bijeenkomen in de galerie om model of elkaar te tekenen. De feestelijke opening was zondag 26 januari om 15 uur. Twee van de modellen, Alfian Adytia en Marco Kreiken,  verzorgden de muzikale omlijsting.ArtiBrak Galerieprijs 2020

Tijdens de feestelijke opening van de ledententoonstelling januari 2020 van ArtiBrak in Voorburg-Leidschendam 0p 5 januari koos de jury dit werk tot winnaar.

Hier het juryrapport .

En hier het interview met mij op radio Midvliet naar aanleiding van de Galerieprijs 2020.

Zojuist verschenen

Het boek ‘Cicero leest Covey’ is per 1 november 2019 publiek geworden en is  behalve online vanaf 6 november ook te koop in de fysieke boekhandels. De auteur Harm Klifman koos mijn schilderij ‘Mare Nostrum’ uit voor de omslag. De omslag is vormgegeven door Bert Holtkamp.

Workshops snelschetsen

 In november 2019 zijn op de vier zondagochtenden weer snelschetsworkshops gegeven in Galerie ArtiBrak. Het enthousiasme was groot:  alle vier de gelegenheden waren volledig volgeboekt. En de deelnemers komen alle graag terug in de maand februari van 2020. 

Meer informatie over de aard van deze workshops: zie tabbladWorkshops Laatste expositie in 2019

Dit was de tentoonstelling van “Dicht op de Huid” in het Kerkje van Persingen (bij Nijmegen) in het laatste weekend van september en het eerste van oktober. Het was een prachtige locatie en er was veel geïnteresseerd publiek. Op de foto zie je op de consoles keramiek van Jolanda Verdegaal en aan de muur schilderijen van mij. De andere exposanten waren Marie-José Roosen en Daniella Daen.

Andere exposities in 2019

–  29 augustus tot 7 oktober Herfstsalon KADMIUM in Delft
–  Zaterdag 7 en zondag 8 september is de 24ste Delftse Atelierroute.
– 28 maart tot 28 april Lentesalon KADMIUM Delft, groepstentoonstelling leden KADMIUM
– 27 februari – 25 maart thema expositie ‘Dicht op de Huid’ in Galerie ArtiBrak, met Jolanda Verdegaal, Daniella Daen en Marie-José Roosen.
– 3 januari – 27 januari Ledententoonstelling van kunstenaarsvereniging ArtiBrak, Herenstaart 44 Voorburg