Skip to content

Laatste portretsessie in Het Oude Raadhuis van Warmond

Dit is het derde portret dat ik maakte voor de jubileumexpositie van de vereniging Het Oude Raadhuis van Warmond. De opening van die expositie is 22 januari. Alle geportretteerden en makers, of in ieder geval de meesten van hen, zullen er dan zijn. Wat lijkt me dat leuk!
 
Hier zie je Hendrik Jan, die aan de wieg heeft gestaan van de vereniging.


 
 

In de vitrine van de Haagse kunstkring november/december

Dit berichtte de Haagse Kunstkring: “Na het opknappen van de vitrine, is er vandaag dan eindelijk het prachtige werk opgehangen wat wij mochten ontvangen van onze werkende leden! Bijzondere werken, leuk voor de feestdagen voor wie nog een mooi en origineel cadeau zoekt.”
Ook van mij hangt er tot mijn verrassing nu al een werkje bij, links boven, een pentekening, vol mondkapjes. Het zou pas in januari mee gaan doen, maar blijkbaar kon het nu al.
portretten in Het Oude Raadhuis van Warmond

Op naar de jubileumtentoonstelling van de vereniging Het Oude Raadhuis van Warmond. Kunstenaars uit de regio gaan 42 portretten maken van inwoners van Teylingen die net zoals de vereniging in 2023 42 jaar worden. De tentoonstelling van al die portretten wordt geopend op 22 januari 2023.

Dit is het eerste portret gemaakt in Het Oude Raadhuis van Warmond. Er volgen nog twee binnenkort.


Het Oude Raadhuis van Warmond, de galerie bestaat 42 jaar.

Vorig  jaar bestond de Vereniging het Oude Raadhuis van Warmond40 jaar. Vanwege corona heeft de vereniging daar geen aandacht aan kunnen besteden. Dat gaat ze inhalen met een bijzondere verkoopexpositie begin volgend jaar. Daarin speelt het getal 42 een belangrijke rol. Kunstenaars uit de regio gaan 42 portretten maken van inwoners van Teylingen die net zoals de vereniging in 2023 42 jaar worden. 

Ik ben een van de kunstenaars die portretten maakt. Ik ga voor drie portretten. Ik verheug me op de sessies.


Kunstbeurs Zutphen

15 en 16 oktober stond ik op de Kunstbeurs in Zutphen, in de Hanzehal.

Het was een zeer levendige beurs, met veel belangstellend publiek, dat goed keek en waarmee veel goede gesprekken tot stand kwamen. Ik kijk er met genoegen op terug.

Open Atelier tijdens de 27ste Delftse Atelierroute 2

Veel belangstelling, veel betrokkenheid bij de getoonde werken, met name de leporello’s en het boek ‘Niemandsland’. Veel emotionele reacties op wat ik tekende over migranten.

Herfstsalon KADMIUM en de Delftse Atelierroute 27

Van 8 september tot 9 oktober is dit werk te zien op de Herfstsalon van KADMIUM in Delft, adres St Agathaplein nr. 4

Daaraan gekoppeld stellen alle deelnemers aan de herfstsalon hun atelier open op 1 en 2 oktober tijdens de 27ste Delftse Atelierroute. Mijn ‘pop-up’ atelier in Delft is in De Sigarenfabriek.Leporello

Zomer 2022, ik ben opnieuw bezig met het fenomeen leporello. Zo’n harmonicaboekje leent zich voor het vertellen van een verhaal. Voor mij vooral het verhaal van vluchtelingen in alle tijden. 

Het materiaal dat mij erg aanspreekt is bisterinkt en handgeschept katoenpapier. Bij deze leporello heb ik de scharnieren gemaakt met behulp van ruw linnen, restjes schilderslinnen uit mijn atelier. Na veel experimenteren met lijm ben ik uitgekomen op gebruik van boekbinderslijm. Ik geloof dat ik het boekjes maken eindelijk te pakken begin te krijgen…

experimenteren met acrylverf op handgeschept katoenpapier van 30x30 cm

Eind juni 2022.

Ik ben volop bezig met heel vrij werken met acrylverf op papier. Het is de voortzetting van het experimenteren op papier zoals ik dat tijdens de lock-down periode van de afgelopen twee jaren begonnen ben. 

De vruchten van al dat geëxperimenteer kun je zien bij ‘werken op paper‘ , tapblad ‘landschap’.

mijn ateliermuur 2e helft juni

kobaltblauw, oker en wit, wat een prachtige kleuren krijg je dan. Dit zijn drie doekjes van 40×40 cm., olieverf op linnen.


laatste snelschetsworkshop van het tweede kwartaal

zondag 19 juni, de workshop is buiten, er lopen veel mensen door de Herenstraat in Voorburg en in het park Vreugd en Rust. De deelnemers zijn er klaar voor, ze hebben alle vooroefeningen gedaan die nodig zijn om dit gewoon goed te kunnen, dit tekenen staand, tussen het publiek. Ze zijn klaar voor de vakantieschetsen in de komende maanden.

In september start ik een nieuwe reeks van 6 workshops. Er zijn al aanvragen binnen. Je kunt je alvast melden als je belangstelling hebt via suuszweekhorst@gmail.com. 

Wat Russische troepen achterlaten

Vreselijke beelden op TV. Bewoners van de voorsteden zijn geëxecuteerd. Lijken liggen op straat of in massagraven. Gebouwen helemaal kapot en met de grond gelijk gemaakt. Zo verdrietig al dat leed en al die vernietiging!

Zie bij ‘werken op papier’, ‘geraakt!, daar vind je veel dagboektekeningen van al dat akelige nieuws.

Heemsteedse Kunstbeurs 18-20 maart

Thema van mijn presentatie was Polderland,op doek, op papier, ingelijst of los in een grote klapper. Het bleek een geslaagde presentatie te zijn.

Ik heb er een uitnodiging voor deelname aan de Kunstbeurs Zutphen aan overgehouden.

En ook vonden twee bezoekers de weg naar mijn snelschetsworkshops in Voorburg.

sneeuw eten in marioepol

leven in de schuilkelder

Tanks zakken in de modder

kunstbeurs Heemstede 18, 19 en 20 maart

Gelukkig is het eindelijk zover dat de Kunstbeurs Heemstede kan doorgaan. We hebben er twee jaar op moeten wachten dankzij de corona-pandemie.

Mijn stand heeft nummer 31. Ik laat er onder andere mijn polderschilderijen zien, op doek en op papier, ouder en nieuw werk. Ook veel kleinere recente werkjes op papier leg ik er neer.

De beurs begint vrijdagavond om 19 uur met een feestelijke opening. Zaterdag en zondag is de hal toegankelijk tussen 11 en 17 uur. Het adres is: Sportplaza Groenendaal, Sportparklaan 16, 2103 VT Heemstede. Meer informatie is te vinden op de website van de Kunstbeurs: kunstbeursheemstede.nl goede start van 2022

Het nieuwe jaar is goed begonnen.

De snelschetsworkshops lopen weer vol.

Er is al een groot schilderij verkocht

Ik zie uit naar de Kunstbeurs in Heemstede. Eindelijk! In het weekend van 18, 19, 20 maart!

Nieuwe doeken vragen om polders en polderfantasieën.

Er groeit een indrukwekkende serie tekeningen over migraties in 2021, hierbij is er één van te zien.

Vluchtelingen, opvangkampen, vluchtverhalen ...

Opvanglocatie.
Een van de serie tekeningen op wat groter formaat. Een aantal daarvan is al te zien op deze site, zie Vluchtelingen.

Zie voor de vele bloedstollende verhalen die parallel lopen aan mijn tekeningen: stichtingvluchteling.nl
Zie op die site ook hoe je kunt helpen.


het boek is af

Het boek met tekeningen over vluchtelingen en asielzoekers is af. Enige previews zie je onder Thema’s, doorklikken naar vluchtelingen.
Ik zoek naar een mogelijkheid om het te kunnen vermenigvuldigen. Facsimile? Sponsors? Crowdfunding via ‘Voor de kunst’? Wie weet krijg ik tips van kijkers op deze website of via facebook en linkedin … 

boek over vluchten en migreren etc.

Dit is detail van een pagina uit het boek van 13 x 32 cm, dat ik op dit moment aan het maken ben. Over migratie, vluchten, grenzen, mensensmokkelaars, pushbacks, zwerven door bossen, wanhoop, opvang, angst voor immigranten, angst van migranten, etc. 
Zie ook bij werken op papier, doorklikken naar geraakt! en bij Thema’s, doorklikken naar vluchtelingen


dagboek oktober-november 2021

Elke dag maak ik een notitie. Willekeurig wat er op dat moment in me opkomt. Dat kan iets zijn dat ik op TV zag, of op straat, of in de krant. Het kan ook gewoon iets zijn dat zonder nadenken uit mijn pen vloeit. 

Hier een dakloze. Schetsdagboek augustus/september

Dagelijks schets ik iets in mijn schetsdagboek. 

Vaak is dat iets dat via de  nieuwskanalen het huis binnen komt. Vooral als het me emotioneert, teken ik het voor het slapen gaan ‘van me af’. Soms letterlijk, soms indirect.

Meer zien? Kijk dan op Werken op papier – Geraakt!

Verlangen

Van 14 juli tot 29 augustus deed ik mee met de thematentoonstelling “Verlangen” in galerie ArtiBrak. De andere deelnemers waren: Verolique Jacobse, Mieke Beijersbergen en Sandra de Haas

Openingstijden en locatie zie website ArtiBrak.

Mijn schilderijen vertellen over ons verlangen naar ruimte, naar stilte, naar vergezichten. En mijn leporello’s, pentekeningen en gouaches getuigen van het verlangen van pubers maar ook het verlangen van migranten en ‘gelukzoekers’. 

Het schilderij dat je hier ziet, is verkocht. Ook een leporello en een gouache werden verkocht.


Ledententoonstelling ArtiBrak Voorburg

De uitgestelde ledententoonstelling van de kunstenaarsvereniging ArtiBrak in Voorburg, Herenstraat 44, gaat van start op 12 mei en duurt tot 14 juni. Eindelijk! De opening zal zijn op zaterdag 15 mei om 15 uur. Dan wordt ook bekendgemaakt wie dit jaar de galerieprijs in ontvangst mag nemen. Ik mag niet meedingen maar wel mee jureren, omdat ik vorige jaar de prijs ontving.

Dit jaar doe ik mee met dit schilderij “Polderland”, olie op linnen 60×60 cm.

Winter!

15 februari

Het was heel even echt winter.

Dit doekje geeft de sfeer van winter en smeltend ijs goed weer.
Het stamt uit 2014. Acryl op linnen, 40×40 cm.


over portrettekeningen

5 februari

Op dit moment ben ik bezig deze drie kinderen in een compositietekening te vangen. Zowel hun gezicht als diverse houdingen en acties wil ik op één blad A3 een plek geven. Als de tekening af is, zet ik hem bij de andere portrettekeningen op deze website.


 

Einde expositie in Het Oude Raadhuis: eind goed al goed.

Vandaag, 20 december 2020, verhuist dit schilderij, polderfantasie nr. 3, naar de nieuwe eigenaar. Het heeft mooi gehangen in Het Oude Raadhuis van Warmond. Het komt in goede handen.
Ook twee werken op papier zijn niet mee naar huis teruggenomen. Zo eindigt dit gekke jaar toch nog positief.Alleen praten met de ogen?

Overal mondkapjes. Iedereen verstopt, ingestopt in een mondkapje.

Enkele van de vele commentaren op deze tekening op facebook:
“Dát komt binnen…”
“Ik ervaar het als een groot gemis dat de glimlach verscholen is…”
“Erg mooi Suus, maar wel beangstigend”
“Wat dacht je van doven/slechthorenden die nu eigenlijk geen gesprek kunnen volgen, een behoorlijke ramp kan je rustig zeggen”
 

the juror does not weed, laatste nieuws

Vrijdag 17 juli was de virtuele opening. Mariska Mallee deed het woord, Marina Heuvelman een performance en Suus Zweekhorst maakte er snelle schetsen van. Dit alles is vastgelegd op deze film.

Vanaf vrijdag kan men de zeer boeiende groepsinstallatie van 15 kunstenaars in de Rijswijkse Galerie Arti-Shockbezoeken. Je moet wel reserveren! Dat kan via de homepage van de organisator Sonja van der Burg. Telkens mogen er maar drie bezoekers naar binnen. De tentoonstelling is te zien tot 17 augustus. De openingstijden en -dagen zijn: woensdag t/m vrijdag  13.00 – 17.00 uur,  zaterdag 11.00 – 16.00 uur en zondag  14.00 – 17.00 uur.

the juror does not weed vervolg

Hoera! Het gaat toch door. Het wordt één grote installatie van 15 kunstenaars. Vanaf 10 juli tot 17 juli bouwen zij o.l.v. Sonja van der Burgom de beurt aan de installatie in Galerie Arti-Shock in Rijswijk.

Op 17 juli is de virtuele opening om 16:00 uur. Dit zal via streaming video te volgen zijn.Mariska Malleedoet het woord, Marina Heuvelman doet een performance en Suus Zweekhorst schetst simultaan wat ze allemaal waarneemt.

Daarna is iedereen welkom in de galerie, een maand lang en niet meer dan drie personen tegelijk. Reserveer voorafgaand aan je bezoek een plekje via de link op www.sonjavanderburg.nl 

the juror does not weed

De bedoeling was met 16 kunstenaars een mengeling van installaties, werkstukken en performances neer te zetten in Galerie Arti-Shock in Rijswijk, 15 juli – 20 augustus. De aanstichter ervan is Sonja van der Burg. Ik zou een van de deelnemers zijn. Het ziet ernaar uit dat onze leuke en opwindende happening niet door kan gaan dit jaar. Maar hoe dan ook, er komt een herkansing! Hou ons op facebook en instagram in de gaten voor het laatste nieuws erover.

atelier experimenten in corona tijd

Exposities gecanceld, kunstbeurs gecanceld, onzeker of ook de geplande exposities en de performance in Arti-Schock doorgaan in de zomer. Ik  heb mij teruggetrokken op mijn atelier. Eindelijk tijd om oeverloos te experimenteren met beelden, met collages en verf op papier. Onder het tabblad ‘werken op papier’ –‘landschap’verschijnen de meest recente eindproducten van deze zoektocht. 
Reinbert de leeuw

Reinbert de Leeuw, Pasen 2017    In Memoriam

ArtiBrak Galerieprijs 2020

Tijdens de feestelijke opening van de ledententoonstelling januari 2020 van ArtiBrak in Voorburg-Leidschendam 0p 5 januari koos de jury dit werk tot winnaar.

Hier het juryrapport .

En hier het interview met mij op radio Midvliet naar aanleiding van de Galerieprijs 2020.

Zojuist verschenen

Het boek ‘Cicero leest Covey’ is per 1 november 2019 publiek geworden en is  behalve online vanaf 6 november ook te koop in de fysieke boekhandels. De auteur Harm Klifman koos mijn schilderij ‘Mare Nostrum’ uit voor de omslag. De omslag is vormgegeven door Bert Holtkamp.

Laatste expositie in 2019

Dit was de tentoonstelling van “Dicht op de Huid” in het Kerkje van Persingen (bij Nijmegen) in het laatste weekend van september en het eerste van oktober. Het was een prachtige locatie en er was veel geïnteresseerd publiek. Op de foto zie je op de consoles keramiek van Jolanda Verdegaal en aan de muur schilderijen van mij. De andere exposanten waren Marie-José Roosen en Daniella Daen.

Andere exposities in 2019

–  29 augustus tot 7 oktober Herfstsalon KADMIUM in Delft
–  Zaterdag 7 en zondag 8 september is de 24ste Delftse Atelierroute.
– 28 maart tot 28 april Lentesalon KADMIUM Delft, groepstentoonstelling leden KADMIUM
– 27 februari – 25 maart thema expositie ‘Dicht op de Huid’ in Galerie ArtiBrak, met Jolanda Verdegaal, Daniella Daen en Marie-José Roosen.
– 3 januari – 27 januari Ledententoonstelling van kunstenaarsvereniging ArtiBrak, Herenstaart 44 Voorburg