Skip to content

boek over vluchten en migreren etc.

Dit is detail van een pagina uit het boek van 13 x 32 cm, dat ik op dit moment aan het maken ben. Over migratie, vluchten, grenzen, mensensmokkelaars, pushbacks, zwerven door bossen, wanhoop, opvang, angst voor immigranten, angst van migranten, etc. 
Zie ook bij werken op papier, doorklikken naar geraakt! en bij Thema’s, doorklikken naar vluchtelingenMigratie

olie op linnen 20×20 cm. 2021

Migratie is een telkens terugkerend motief in mijn tekeningen en schilderijen.

Het komt telkens vanzelf tevoorschijn. 

Het is een heel oud gegeven, dat steeds weer mensen op drift geraken, hetzij vluchtend voor oorlog, hetzij gestimuleerd door mooie verhalen over elders of verleiders in de vorm van mensensmokkelaars. Gelukszoekers is een terugkerende titel. Gelukzoeker is voor mij een geuzennaam geworden.

Blader maar door de website. Je vind het thema op diverse plaatsen terug: bij Werken op doek, doorklikken naar 2020/2021, bij werken op papier, doorklikken naar ‘geraakt’ en bij de thema’s. doorklikken naar ‘vluchtelingen’

dagboek oktober-november 2021

Elke dag maak ik een notitie. Willekeurig wat er op dat moment in me opkomt. Dat kan iets zijn dat ik op TV zag, of op straat, of in de krant. Het kan ook gewoon iets zijn dat zonder nadenken uit mijn pen vloeit. 

Hier een dakloze. 


Schetsdagboek augustus/september

Dagelijks schets ik iets in mijn schetsdagboek. 

Vaak is dat iets dat via de  nieuwskanalen het huis binnen komt. Vooral als het me emotioneert, teken ik het voor het slapen gaan ‘van me af’. Soms letterlijk, soms indirect.

Meer zien? Kijk dan op Werken op papier – Geraakt!

Verlangen

Van 14 juli tot 29 augustus deed ik mee met de thematentoonstelling “Verlangen” in galerie ArtiBrak. De andere deelnemers waren: Verolique Jacobse, Mieke Beijersbergen en Sandra de Haas

Openingstijden en locatie zie website ArtiBrak.

Mijn schilderijen vertellen over ons verlangen naar ruimte, naar stilte, naar vergezichten. En mijn leporello’s, pentekeningen en gouaches getuigen van het verlangen van pubers maar ook het verlangen van migranten en ‘gelukzoekers’. 

Het schilderij dat je hier ziet, is verkocht. Ook een leporello en een gouache werden verkocht.


Ledententoonstelling ArtiBrak Voorburg

De uitgestelde ledententoonstelling van de kunstenaarsvereniging ArtiBrak in Voorburg, Herenstraat 44, gaat van start op 12 mei en duurt tot 14 juni. Eindelijk! De opening zal zijn op zaterdag 15 mei om 15 uur. Dan wordt ook bekendgemaakt wie dit jaar de galerieprijs in ontvangst mag nemen. Ik mag niet meedingen maar wel mee jureren, omdat ik vorige jaar de prijs ontving.

Dit jaar doe ik mee met dit schilderij “Polderland”, olie op linnen 60×60 cm.

Winter!

15 februari

Het was heel even echt winter.

Dit doekje geeft de sfeer van winter en smeltend ijs goed weer.
Het stamt uit 2014. Acryl op linnen, 40×40 cm.


over portrettekeningen

5 februari

Op dit moment ben ik bezig deze drie kinderen in een compositietekening te vangen. Zowel hun gezicht als diverse houdingen en acties wil ik op één blad A3 een plek geven. Als de tekening af is, zet ik hem bij de andere portrettekeningen op deze website.


 

Einde expositie in Het Oude Raadhuis: eind goed al goed.

Vandaag, 20 december 2020, verhuist dit schilderij, polderfantasie nr. 3, naar de nieuwe eigenaar. Het heeft mooi gehangen in Het Oude Raadhuis van Warmond. Het komt in goede handen.
Ook twee werken op papier zijn niet mee naar huis teruggenomen. Zo eindigt dit gekke jaar toch nog positief.
Alleen praten met de ogen?

Overal mondkapjes. Iedereen verstopt, ingestopt in een mondkapje.

Enkele van de vele commentaren op deze tekening op facebook:
“Dát komt binnen…”
“Ik ervaar het als een groot gemis dat de glimlach verscholen is…”
“Erg mooi Suus, maar wel beangstigend”
“Wat dacht je van doven/slechthorenden die nu eigenlijk geen gesprek kunnen volgen, een behoorlijke ramp kan je rustig zeggen”
 

the juror does not weed, laatste nieuws

Vrijdag 17 juli was de virtuele opening. Mariska Mallee deed het woord, Marina Heuvelman een performance en Suus Zweekhorst maakte er snelle schetsen van. Dit alles is vastgelegd op deze film.

Vanaf vrijdag kan men de zeer boeiende groepsinstallatie van 15 kunstenaars in de Rijswijkse Galerie Arti-Shockbezoeken. Je moet wel reserveren! Dat kan via de homepage van de organisator Sonja van der Burg. Telkens mogen er maar drie bezoekers naar binnen. De tentoonstelling is te zien tot 17 augustus. De openingstijden en -dagen zijn: woensdag t/m vrijdag  13.00 – 17.00 uur,  zaterdag 11.00 – 16.00 uur en zondag  14.00 – 17.00 uur.

the juror does not weed vervolg

Hoera! Het gaat toch door. Het wordt één grote installatie van 15 kunstenaars. Vanaf 10 juli tot 17 juli bouwen zij o.l.v. Sonja van der Burgom de beurt aan de installatie in Galerie Arti-Shock in Rijswijk.

Op 17 juli is de virtuele opening om 16:00 uur. Dit zal via streaming video te volgen zijn.Mariska Malleedoet het woord, Marina Heuvelman doet een performance en Suus Zweekhorst schetst simultaan wat ze allemaal waarneemt.

Daarna is iedereen welkom in de galerie, een maand lang en niet meer dan drie personen tegelijk. Reserveer voorafgaand aan je bezoek een plekje via de link op www.sonjavanderburg.nl 

the juror does not weed

De bedoeling was met 16 kunstenaars een mengeling van installaties, werkstukken en performances neer te zetten in Galerie Arti-Shock in Rijswijk, 15 juli – 20 augustus. De aanstichter ervan is Sonja van der Burg. Ik zou een van de deelnemers zijn. Het ziet ernaar uit dat onze leuke en opwindende happening niet door kan gaan dit jaar. Maar hoe dan ook, er komt een herkansing! Hou ons op facebook en instagram in de gaten voor het laatste nieuws erover.

atelier experimenten in corona tijd

Exposities gecanceld, kunstbeurs gecanceld, onzeker of ook de geplande exposities en de performance in Arti-Schock doorgaan in de zomer. Ik  heb mij teruggetrokken op mijn atelier. Eindelijk tijd om oeverloos te experimenteren met beelden, met collages en verf op papier. Onder het tabblad ‘werken op papier’ –‘landschap’verschijnen de meest recente eindproducten van deze zoektocht. Reinbert de leeuw

Reinbert de Leeuw, Pasen 2017    In Memoriam

ArtiBrak Galerieprijs 2020

Tijdens de feestelijke opening van de ledententoonstelling januari 2020 van ArtiBrak in Voorburg-Leidschendam 0p 5 januari koos de jury dit werk tot winnaar.

Hier het juryrapport .

En hier het interview met mij op radio Midvliet naar aanleiding van de Galerieprijs 2020.

Zojuist verschenen

Het boek ‘Cicero leest Covey’ is per 1 november 2019 publiek geworden en is  behalve online vanaf 6 november ook te koop in de fysieke boekhandels. De auteur Harm Klifman koos mijn schilderij ‘Mare Nostrum’ uit voor de omslag. De omslag is vormgegeven door Bert Holtkamp.

Laatste expositie in 2019

Dit was de tentoonstelling van “Dicht op de Huid” in het Kerkje van Persingen (bij Nijmegen) in het laatste weekend van september en het eerste van oktober. Het was een prachtige locatie en er was veel geïnteresseerd publiek. Op de foto zie je op de consoles keramiek van Jolanda Verdegaal en aan de muur schilderijen van mij. De andere exposanten waren Marie-José Roosen en Daniella Daen.

Andere exposities in 2019

–  29 augustus tot 7 oktober Herfstsalon KADMIUM in Delft
–  Zaterdag 7 en zondag 8 september is de 24ste Delftse Atelierroute.
– 28 maart tot 28 april Lentesalon KADMIUM Delft, groepstentoonstelling leden KADMIUM
– 27 februari – 25 maart thema expositie ‘Dicht op de Huid’ in Galerie ArtiBrak, met Jolanda Verdegaal, Daniella Daen en Marie-José Roosen.
– 3 januari – 27 januari Ledententoonstelling van kunstenaarsvereniging ArtiBrak, Herenstaart 44 Voorburg