Skip to content

atelierbezoek

Iemand toelaten tot je ‘kraamkamer’ vind ik best wel spannend.

Over enkele dagen is het (weer) zover: er komt iemand om mij te interviewen op mijn atelier. Spannend, maar ook leuk.

Er is veel te zien, in de voorraadkamer en in de ‘kraamkamer’ zelf. Daar wemelt het van werken in ontwikkeling.


Verlangen

Van 14 juli tot 29 augustus doe ik mee met de thematentoonstelling “Verlangen” in galerie ArtiBrak. De andere deelnemers zijn: Verolique Jacobse, Mieke Beijersbergen en Sandra de Haas

Hier een van de werken die er te zien zullen zijn, een pentekening met als titel “Turkije deal” 

Openingstijden en locatie zie website ArtiBrak.


Ledententoonstelling in Voorburg

De ledententoonstelling van ArtiBrak is nog een week te zien. Ze is zeer de moeite van het bezoeken waard. Er hangen en staan juweeltjes en samen vormen ze ook een boeiende verzameling kunstwerken. Ze eindigt 13 juni. Dus vanaf woensdag 9 juni tot de zondag daarop valt daar wel wat te genieten. Openingstijden en locatie zie website ArtiBrak.bister inkt

Bister is inkt gemaakt van natuurlijke materialen, zoals notenbolsters, houtteer en dergelijke. De warmbruine tint is prachtig en nodigt uit om oeverloos te blijven tekenen. Er is intussen al heel wat van dit materiaal uit mijn pen en penseel gekomen, wat deels terug te vinden is bij werken op papier, bij zowel landschap, geraakt als snelle schets.
voortzetting van de ATELIER EXPERIMENTEN IN CORONA TIJD

  Elk nadeel heb z’n voordeel: omdat er weinig exposities zijn of alleen uitgestelde exposities in het verschiet zijn, voel je het uitblijven ervan als gewonnen ruimte om verder te gaan met experimenteren. Heerlijk! En tot mijn eigen verbazing zie ik een uitbouw van mijn oeuvre en mogelijk nieuwe wegen voor de nabije toekomst groeien. De coronatijd is dus een heel vruchtbare periode gebleken. Het proces is met name te volgen bij de werken op papier, doorklikken naar landschap.The Colorfield Performance 2021

 Onlangs deed ik mee met The Colorfield Performance  georganiseerd door Dirk Hakze in Park Lingezegen tussen Arnhem en Elst, adres: De Park 10. Honderden kunstenaars maken ieder een schilderij op een goed geprepareerd paneel van 122×122 cm. Men krijgt één dag de tijd om het te maken. Er zijn steeds 6 tot 8 kunstenaars tegelijk bezig. Het beschilderen begon 15 april en in de loop van de lente en zomer groeit het ‘Gesamtkunstwerk’ uit tot een groot kleurig geheel van honderden panelen. Het is de moeite waard er af en toe een kijkje te nemen en te genieten van de ‘som der delen’.

Hier zie je mij in actie bij het bijna voltooide paneel, op 21 april 2021.
Ledententoonstelling ArtiBrak Voorburg

De uitgestelde ledententoonstelling van de kunstenaarsvereniging ArtiBrak in Voorburg, Herenstraat 44, gaat van start op 12 mei en duurt tot 14 juni. Eindelijk! De opening zal zijn op zaterdag 15 mei om 15 uur. Dan wordt ook bekendgemaakt wie dit jaar de galerieprijs in ontvangst mag nemen. Ik mag niet meedingen maar wel mee jureren, omdat ik vorige jaar de prijs ontving.

Dit jaar doe ik mee met dit schilderij “Polderland”, olie op linnen 60×60 cm.


Nieuwe verf, prachtverf!

Deze pigmentrijke acrylverf van Lascaux daagt me uit om alles uit deze verf te halen. Ik ben allerlei combinaties aan het uitproberen, met rood, geel, blauw en wit. Prachtige tinten komen tevoorschijn. Heel inspirerend.

Meer onderzoeksresultaten zijn te vinden onder het tapblad ‘werken op papier’ onderdeel ‘landschap‘ en ‘geraakt‘.


pubers

In de nrc verschenen in februari foto’s van pubers tijdens de lockdown. “Voor je het weet, lig je de hele dag in bed.” De fotograaf Ilvy Njiokiktjien fotografeerde de pubers thuis, in hun kamers. Een fascinerende reeks foto’s heeft het opgeleverd.

De beelden lieten mij niet meer los. Ze zijn meer dan anekdotisch. Ze geven iets wezenlijks weer van het pubergemoed, iets dat van alle tijden is.

Ik heb ze getekend en geschilderd. De groeiende reeks is te vinden onder het tabblad bij werken op papier ‘geraakt‘.Nieuw boek

Mijn nieuwste publicatie is uit. Het boek bevat een selectie van schilderijen en tekeningen van de afgelopen 4 jaar. Via deze link kun je erin bladeren.

Het boek is te koop. Een exemplaar kost € 40,-

Belangstelling? Stuur mij een bericht via whatsapp (06-38549871) of email (suus@suuszweekhorst.nl).Winter!

15 februari

Het was heel even echt winter.

Dit doekje geeft de sfeer van winter en smeltend ijs goed weer.
Het stamt uit 2014. Acryl op linnen, 40×40 cm.


over portrettekeningen

5 februari

Op dit moment ben ik bezig deze drie kinderen in een compositietekening te vangen. Zowel hun gezicht als diverse houdingen en acties wil ik op één blad A3 een plek geven. Als de tekening af is, zet ik hem bij de andere portrettekeningen op deze website.


 

Nieuw werk in opbouw

Januari

Werken met dunne lagen verf. De eerste laag met dunne zwarte Lascaux acrylverf. Tweede laag: cobalt olieverf. Derde laag dunne laag cadmiumgeel, daarna zachtgroen en een tikkeltje rood. Nu staat het even stil. De volgende handeling moet zich nog aandienen. 2021- nieuwe schilderijen in de maak

lopen in de nacht, olie op linnen 30×60 cm, 2021

En dóór gaan we weer: genoeg te doen, genoeg ideeën, genoeg materiaal in huis. Voorlopig nog geen expositie, ook al staan er diverse in de planning. Alles hangt nu af van wanneer we weer meer mogen bewegen. De uitgestelde Kunstbeurs in Heemstede? The Colorfield Performance? de Lentesalon van Kadmium? de opgeschorte ledententoonstelling van ArtiBrak? De doorgeschoven Uitwisseling met Ars Aemula in Leiden? Allemaal afhankelijk van bewegingsvrijheid door corona.
Maar we schilderen gewoon door, omdat het moet, omdat het kan.

Einde expositie in Het Oude Raadhuis: eind goed al goed.

Vandaag, 20 december, verhuist dit schilderij, polderfantasie nr. 3, naar de nieuwe eigenaar. Het heeft mooi gehangen in Het Oude Raadhuis van Warmond. Het komt in goede handen.
Ook twee werken op papier zijn niet mee naar huis teruggenomen. Zo eindigt dit gekke jaar toch nog positief.tweede lockdown

De expositie in Het Oude Raadhuis van Warmond is per direct voorbij. Dag Warmond! Het was fijn toeven daar.


verkoopexpositie in Het Oude Raadhuis van Warmond

Van 19 november tot en met 20 december exposeer ik samen met Kien Hertoghs in de galerie Het Oude Raadhuis in Warmond. De ‘coronaproeve’ opening is op 20 november van 13 tot 17 uur. Dit houdt in dat er een drankje en hapje klaar staat voor de binnendruppelende bezoekers. Er mogen steeds maar vier bezoekers tegelijk binnen zijn. De kunstenaars zijn allebei op 20 november aanwezig.
Het adres van de galerie is: Dorpstraat 36, 2361 BE Warmond.
De openingstijden zijn: woensdag, donderdag en vrijdag 15-17 uur, zaterdag 11-17 uur en zondag 13-17 uur.
De expositie duurt tot en met 20 december.

mondkapjes, mondkapjes, mondkapjes...

Het was even wennen, maar dit is het ‘nieuwe normaal’: iedereen moet een mondkapje dragen. Het is nu nog niet verplicht, maar daar kun je op wachten.

Ik ben dagelijks aan het tekenen. Resultaten: zie snelle schets

voortgaande experimenten in corona tijd, nu met pentekeningen

Elke dag spelen met een zwarte roller pen. Wat kan je er allemaal mee oproepen? Heel boeiend en inspirerend. Telkens verrast mij wat er zoal uit mijn handen tevoorschijn komt. Onder het tabblad ‘werken op papier’ – ‘landschap’ vind je mijn pennenvruchten van de laatste tijd.
Alleen praten met de ogen?

Overal mondkapjes. Iedereen verstopt, ingestopt in een mondkapje.

Enkele van de vele commentaren op deze tekening op facebook:
“Dát komt binnen…”
“Ik ervaar het als een groot gemis dat de glimlach verscholen is…”
“Erg mooi Suus, maar wel beangstigend”
“Wat dacht je van doven/slechthorenden die nu eigenlijk geen gesprek kunnen volgen, een behoorlijke ramp kan je rustig zeggen”
 

workshops snelschetsen zomer 2020

Zondagochtend 26 juli ben ik weer gestart met mijn wekelijkse workshops snelschetsen. De laatste zondag van de reeks van 5 bijeenkomsten is op 30 augustus. Vanwege de corona richtlijnen doen we het buiten in het park Vreugd en Rust aan het Oosteinde in Voorburg. De plek waar we om 11 uur verzamelen is rondom de muziekkoepel in het parkje, vlakbij de kinderboerderij en de Vliet. We houden gepaste afstand tot elkaar. We stoppen uiterlijk om 12:30 uur. Het is de bedoeling dat deelnemers schetsen wat ze in het parkje zoal tegenkomen: sporters, honderuitlaters, kinderen, dieren van de kinderboerderij, langsvarende sloepen etc.

 

the juror does not weed, laatste nieuws

Vrijdag 17 juli was de virtuele opening. Mariska Mallee deed het woord, Marina Heuvelman een performance en Suus Zweekhorst maakte er snelle schetsen van. Dit alles is vastgelegd op deze film.

Vanaf vrijdag kan men de zeer boeiende groepsinstallatie van 15 kunstenaars in de Rijswijkse Galerie Arti-Shockbezoeken. Je moet wel reserveren! Dat kan via de homepage van de organisator Sonja van der Burg. Telkens mogen er maar drie bezoekers naar binnen. De tentoonstelling is te zien tot 17 augustus. De openingstijden en -dagen zijn: woensdag t/m vrijdag  13.00 – 17.00 uur,  zaterdag 11.00 – 16.00 uur en zondag  14.00 – 17.00 uur.

the juror does not weed vervolg

Hoera! Het gaat toch door. Het wordt één grote installatie van 15 kunstenaars. Vanaf 10 juli tot 17 juli bouwen zij o.l.v. Sonja van der Burgom de beurt aan de installatie in Galerie Arti-Shock in Rijswijk.

Op 17 juli is de virtuele opening om 16:00 uur. Dit zal via streaming video te volgen zijn.Mariska Malleedoet het woord, Marina Heuvelman doet een performance en Suus Zweekhorst schetst simultaan wat ze allemaal waarneemt.

Daarna is iedereen welkom in de galerie, een maand lang en niet meer dan drie personen tegelijk. Reserveer voorafgaand aan je bezoek een plekje via de link op www.sonjavanderburg.nl 

the juror does not weed

De bedoeling was met 16 kunstenaars een mengeling van installaties, werkstukken en performances neer te zetten in Galerie Arti-Shock in Rijswijk, 15 juli – 20 augustus. De aanstichter ervan is Sonja van der Burg. Ik zou een van de deelnemers zijn. Het ziet ernaar uit dat onze leuke en opwindende happening niet door kan gaan dit jaar. Maar hoe dan ook, er komt een herkansing! Hou ons op facebook en instagram in de gaten voor het laatste nieuws erover.

atelier experimenten in corona tijd

Exposities gecanceld, kunstbeurs gecanceld, onzeker of ook de geplande exposities en de performance in Arti-Schock doorgaan in de zomer. Ik  heb mij teruggetrokken op mijn atelier. Eindelijk tijd om oeverloos te experimenteren met beelden, met collages en verf op papier. Onder het tabblad ‘werken op papier’ –‘landschap’verschijnen de meest recente eindproducten van deze zoektocht. 
geplande en afgelaste exposities

– 20,21 en 22 maart 2020 Heemsteedse Kunstbeurs, Sportparklaan 16 Heemstede, is niet doorgegaan i.v.m. het coronavirus. 
– De Lentesalon van Kadmium zou van 23 april – 10 mei te zien zijn in Delft. De ruimte van Kadmium in het Prinsenkwartier is echter wegens corona gesloten. De expositie gaat digitaal wel door! En via de ramen aan het St Agathaplein zijn de werken zo opgesteld dat ze daar te zien zijn tussen 7 en 20 mei. De opening wordt digitaal gedaan door wethouder Bas Vollebregt. 
15 juli – 9 augustus 2020 groepsexpositie in Ars Aemula Naturae Pieterskerkgracht 9a Leiden. Gaat niet door. Volgend jaar wellicht.
– 15 juli – 20 augustus 2020 The Juror Does Not Weed, schilderijen, objecten, tekeningen, installaties en performances, 16 kunstenaars in Galerie Arti-Shock, Schoolstraat 26 in Rijswijk. Opening zondag 16 juli om 15 uur. Gaat niet door. Volgend jaar wellicht.
– Herfstsalon KADMIUM (Prinsenkwartier Delft) en open atelierroute 

thema water

Water houdt mij al lang bezig. Telkens komt het waterthema bij mij terug, water als overstromer, als verslinder, maar ook als reiniger, als glad strijker, als spiegel van de hemel.

In Galerie ArtiBrak Herenstraat 44 Voorburg is nu de groepstentoonstelling te zien over dit thema water. De exposanten zijn: Winnifred Bastian, Fred Hemmes, Lucy de Kruijf, Verolique Jacobse en Suus Zweekhorst.

De expositie duurde aanvankelijk tot en met 22 maart 2020. Maar sinds 6 maart is de galerie gesloten. De werken hangen nog voor onbepaalde tijd in de galerie. Ze kunnen bezichtigd worden op afspraak. Ik kan u rondleiden. Mail mij, suuszweekhorst@gmail.com of bel mij op 06-38549871 Update half juli: intussen is de expositie opgebroken. Jammer dat ze zo weinig kans heeft gekregen bij het publiek.

Reinbert de leeuw

Reinbert de Leeuw, Pasen 2017    In Memoriam

modeltekeningen

Van 26 januari t/m 13 februari 2020 waren in Galerie Arti-Shock, Schoolstraat 26 Rijswijk, meer dan 100 tekeningen te zien van 11 kunstenaars die al een vijftal jaren eenmaal per maand bijeenkomen in de galerie om model of elkaar te tekenen. De feestelijke opening was zondag 26 januari om 15 uur. Twee van de modellen, Alfian Adytia en Marco Kreiken,  verzorgden de muzikale omlijsting.ArtiBrak Galerieprijs 2020

Tijdens de feestelijke opening van de ledententoonstelling januari 2020 van ArtiBrak in Voorburg-Leidschendam 0p 5 januari koos de jury dit werk tot winnaar.

Hier het juryrapport .

En hier het interview met mij op radio Midvliet naar aanleiding van de Galerieprijs 2020.

Zojuist verschenen

Het boek ‘Cicero leest Covey’ is per 1 november 2019 publiek geworden en is  behalve online vanaf 6 november ook te koop in de fysieke boekhandels. De auteur Harm Klifman koos mijn schilderij ‘Mare Nostrum’ uit voor de omslag. De omslag is vormgegeven door Bert Holtkamp.

Workshops snelschetsen

 In november 2019 zijn op de vier zondagochtenden weer snelschetsworkshops gegeven in Galerie ArtiBrak. Het enthousiasme was groot:  alle vier de gelegenheden waren volledig volgeboekt. En de deelnemers komen alle graag terug in de maand februari van 2020. 

Meer informatie over de aard van deze workshops: zie tabbladWorkshops Laatste expositie in 2019

Dit was de tentoonstelling van “Dicht op de Huid” in het Kerkje van Persingen (bij Nijmegen) in het laatste weekend van september en het eerste van oktober. Het was een prachtige locatie en er was veel geïnteresseerd publiek. Op de foto zie je op de consoles keramiek van Jolanda Verdegaal en aan de muur schilderijen van mij. De andere exposanten waren Marie-José Roosen en Daniella Daen.

Andere exposities in 2019

–  29 augustus tot 7 oktober Herfstsalon KADMIUM in Delft
–  Zaterdag 7 en zondag 8 september is de 24ste Delftse Atelierroute.
– 28 maart tot 28 april Lentesalon KADMIUM Delft, groepstentoonstelling leden KADMIUM
– 27 februari – 25 maart thema expositie ‘Dicht op de Huid’ in Galerie ArtiBrak, met Jolanda Verdegaal, Daniella Daen en Marie-José Roosen.
– 3 januari – 27 januari Ledententoonstelling van kunstenaarsvereniging ArtiBrak, Herenstaart 44 Voorburg