Skip to content

schetsboek mei 2023

Dagelijks is het op het nieuws, op internet, op facebook, in de krant: de verschrikkelijke situatie in Oekraine, in de steden en dorpen waar het geweld de mensen uit hun huizen heeft gedreven, waar verlaten huisdieren op zoek zijn naar hun baasje en naar eten, al of niet gewond geraakt.

De beelden vullen mijn schetsdagboeken.
Vondels Leeuwendalers in het Rijswijkse Leeuwendaal mei 2023

Ter gelegenheid van het tweejaarlijkse evenement Kunst in de Wijk, i.c. Leeuwendaal in Rijswijk is in de afgelopen maanden een project gestart met het doel het toneelstuk dat Vondel schreef voor de Vrede van Munster, “Leeuwendalers”, uit te beelden in 10 fragmenten van de tekst en zelf gemaakte decors en verbeelding. Ik nam op me de figuren te schetsen. Anderen verzorgden de tekst (Donald Duk) en de achtergronden (Hans Nederend) en tenslotte de assemblage van alle elementen (Roos Stelloo). Het is een prachtig project geworden, dat nog een staartje gaat krijgen: over twee jaar gaan we het ‘lantspel’ zelf op toneel brengen.
De pers kwam langs en maakte o.a. deze foto met mij voor twee van de 10 banners. 

 


EXPOSITIE IN ARTIBRAK "SPIEGELINGEN", april/mei 2023

Vier kunstenaars – Lucy de Kruif (keramiek), Lotje Meijknecht (schilderijen en drukwerken), Rosemarijn van Limburg Stirum (schilderijen en drukwerken) en Suus Zweekhorst (schilderijen) – vonden elkaar in hun liefde voor het (veelal Hollandse) landschap en de herinneringen die dat oproept. Zij laten deze gedeelde fascinatie zien in Galerie ArtiBrak, Herenstraat 76, Voorburg.

De expositie duurt van 5 april tot en met 7 mei 2023. De opening was op 8 april om 15 uur. Het Openingswoord werd gesproken door Sonja van der Burg.

Emoties in de Haagse Kunstkring, februari 2023


Deze ingelijste dagboektekeningen roepen nogal wat emoties op bij de bezoekers van Entree in de Haagse Kunstkring. Er dienen zich intussen kopers aan. Wat ben ik blij met de feedback die ik op deze tekeningen krijg. Immers ook bij mij speelden emoties mee bij het maken van deze tekeningen. Ik ben blij dat het begrepen wordt!

Nog tot en met 26 februari te zien, Denneweg 64 Den Haag.

Entrée, Haagse Kunstkring

Boek “Niemandsland”, bister tekeningen op katoenpapier in gebonden boek 13×31,5 cm. 2021

Woensdag 1 t/m zondag 26 februari 2023
Officiële opening zaterdag 4 februari 16.00 uur.
Entrée is de tentoonstelling waarbij werkende leden van de afdeling BK, D & A die in 2022 zijn aangenomen, zich presenteren aan elkaar, aan de leden van de Haagse Kunstkring en aan het publiek.
Tijdens de Kunstenaar Vertelt op zondag 12 februari 15.00 uur zullen de deelnemende kunstenaars hun werk toelichten. Daarbij laat ik ook mijn andere dagboektekeningen zien zoals die in het oorspronkelijke boek Niemandsland ( zie bij dit bericht) te zien zijn.

Landschap, last in first out ...

Last in, first out. Vandaag heeft dit werk een nieuwe eigenaar gevonden.

Landschap, penseeltekening met bisterinkt op handgeschept katoenpapier van Khadi. Formaat A3.
Ledententoonstelling Haagse Kunstkring 2023, met als thema DADA

In januari 2023 is de jaarlijkse ledenpresentatie van de verschillende afdelingen. De tentoonstelling is te zien van 4 t/m 29 januari. En het thema is “DADA”, want precies 100 jaar geleden werden de eerste DADA uitingen in Nederland getoond in de Haagse Kunstkring. Daar moeten we natuurlijk bij stilstaan. 

Theo van Doesburg zei in zijn ‘Wat is Dada’? in 1923: “Dada is geen kunstbeweging” en: “Dada is de meest onmiddellijke uitdrukking van onzen vormloozen tijd en wil dat ook zijn.”  

Hier mijn inbreng: 6 dagboektekeningen, A5 formaat elk.
portretten in Het Oude Raadhuis van Warmond

In januari vierde de vereniging Het Oude Raadhuis van Warmond haar 40ste plus 2 (corona) jarige bestaan. Kunstenaars uit de regio maakten 42 portretten van inwoners van Teylingen die net zoals de vereniging in 2023 42 jaar ouden worden. 

Ik ging voor 3 portretten. Dit is het tweede portret dat ik maakte. Dit is Judith. 

De opening van deze jubileumtentoonstelling op 22 januari werd zeer druk bezocht. Het was een feestlijk evenement en het was leuk om te zien hoezeer de geportretteerden en hun aanhang de portretten waardeerden.Het Oude Raadhuis van Warmond, de galerie bestaat in 2023 42 jaar.

Vorig  jaar bestond de Vereniging het Oude Raadhuis van Warmond 40 jaar. Vanwege corona heeft de vereniging daar geen aandacht aan kunnen besteden. Dat ging ze inhalen met een bijzondere verkoopexpositie van 18 januari t/m 19 februari 2023. Daarin speelde het getal 42 een belangrijke rol. Kunstenaars uit de regio maakten 42 portretten van inwoners van Teylingen die net zoals de vereniging in 2023 42 jaar zouden worden. Kunstbeurs Zutphen

15 en 16 oktober stond ik op de Kunstbeurs in Zutphen, in de Hanzehal.

Het was een zeer levendige beurs, met veel belangstellend publiek, dat goed keek en waarmee veel goede gesprekken tot stand kwamen. Ik kijk er met genoegen op terug.

Open Atelier tijdens de 27ste Delftse Atelierroute 2

Veel belangstelling, veel betrokkenheid bij de getoonde werken, met name de leporello’s en het boek ‘Niemandsland’. Veel emotionele reacties op wat ik tekende over migranten.

Herfstsalon KADMIUM en de Delftse Atelierroute 27

Van 8 september tot 9 oktober is dit werk te zien op de Herfstsalon van KADMIUM in Delft, adres St Agathaplein nr. 4

Daaraan gekoppeld stellen alle deelnemers aan de herfstsalon hun atelier open op 1 en 2 oktober tijdens de 27ste Delftse Atelierroute. Mijn ‘pop-up’ atelier in Delft is in De Sigarenfabriek.Leporello

Zomer 2022, ik ben opnieuw bezig met het fenomeen leporello. Zo’n harmonicaboekje leent zich voor het vertellen van een verhaal. Voor mij vooral het verhaal van vluchtelingen in alle tijden. 

Het materiaal dat mij erg aanspreekt is bisterinkt en handgeschept katoenpapier. Bij deze leporello heb ik de scharnieren gemaakt met behulp van ruw linnen, restjes schilderslinnen uit mijn atelier. Na veel experimenteren met lijm ben ik uitgekomen op gebruik van boekbinderslijm. Ik geloof dat ik het boekjes maken eindelijk te pakken begin te krijgen…

experimenteren met acrylverf op handgeschept katoenpapier van 30x30 cm

Eind juni 2022.

Ik ben volop bezig met heel vrij werken met acrylverf op papier. Het is de voortzetting van het experimenteren op papier zoals ik dat tijdens de lock-down periode van de afgelopen twee jaren begonnen ben. 

De vruchten van al dat geëxperimenteer kun je zien bij ‘werken op paper‘ , tapblad ‘landschap’.

laatste snelschetsworkshop van het tweede kwartaal

zondag 19 juni, de workshop is buiten, er lopen veel mensen door de Herenstraat in Voorburg en in het park Vreugd en Rust. De deelnemers zijn er klaar voor, ze hebben alle vooroefeningen gedaan die nodig zijn om dit gewoon goed te kunnen, dit tekenen staand, tussen het publiek. Ze zijn klaar voor de vakantieschetsen in de komende maanden.

In september start ik een nieuwe reeks van 6 workshops. Er zijn al aanvragen binnen. Je kunt je alvast melden als je belangstelling hebt via suuszweekhorst@gmail.com. 

Wat Russische troepen achterlaten

Vreselijke beelden op TV. Bewoners van de voorsteden zijn geëxecuteerd. Lijken liggen op straat of in massagraven. Gebouwen helemaal kapot en met de grond gelijk gemaakt. Zo verdrietig al dat leed en al die vernietiging!

Zie bij ‘werken op papier’, ‘geraakt!, daar vind je veel dagboektekeningen van al dat akelige nieuws.

sneeuw eten in marioepol

leven in de schuilkelder

Tanks zakken in de modder

kunstbeurs Heemstede 18, 19 en 20 maart

Gelukkig is het eindelijk zover dat de Kunstbeurs Heemstede kan doorgaan. We hebben er twee jaar op moeten wachten dankzij de corona-pandemie.

Mijn stand heeft nummer 31. Ik laat er onder andere mijn polderschilderijen zien, op doek en op papier, ouder en nieuw werk. Ook veel kleinere recente werkjes op papier leg ik er neer.

De beurs begint vrijdagavond om 19 uur met een feestelijke opening. Zaterdag en zondag is de hal toegankelijk tussen 11 en 17 uur. Het adres is: Sportplaza Groenendaal, Sportparklaan 16, 2103 VT Heemstede. Meer informatie is te vinden op de website van de Kunstbeurs: kunstbeursheemstede.nl goede start van 2022

Het nieuwe jaar is goed begonnen.

De snelschetsworkshops lopen weer vol.

Er is al een groot schilderij verkocht

Ik zie uit naar de Kunstbeurs in Heemstede. Eindelijk! In het weekend van 18, 19, 20 maart!

Nieuwe doeken vragen om polders en polderfantasieën.

Er groeit een indrukwekkende serie tekeningen over migraties in 2021, hierbij is er één van te zien.

Vluchtelingen, opvangkampen, vluchtverhalen ...

Opvanglocatie.
Een van de serie tekeningen op wat groter formaat. Een aantal daarvan is al te zien op deze site, zie Vluchtelingen.

Zie voor de vele bloedstollende verhalen die parallel lopen aan mijn tekeningen: stichtingvluchteling.nl
Zie op die site ook hoe je kunt helpen.


het boek is af

Het boek met tekeningen over vluchtelingen en asielzoekers is af. Enige previews zie je onder Thema’s, doorklikken naar vluchtelingen.
Ik zoek naar een mogelijkheid om het te kunnen vermenigvuldigen. Facsimile? Sponsors? Crowdfunding via ‘Voor de kunst’? Wie weet krijg ik tips van kijkers op deze website of via facebook en linkedin … 

boek over vluchten en migreren etc.

Dit is detail van een pagina uit het boek van 13 x 32 cm, dat ik op dit moment aan het maken ben. Over migratie, vluchten, grenzen, mensensmokkelaars, pushbacks, zwerven door bossen, wanhoop, opvang, angst voor immigranten, angst van migranten, etc. 
Zie ook bij werken op papier, doorklikken naar geraakt! en bij Thema’s, doorklikken naar vluchtelingen


dagboek oktober-november 2021

Elke dag maak ik een notitie. Willekeurig wat er op dat moment in me opkomt. Dat kan iets zijn dat ik op TV zag, of op straat, of in de krant. Het kan ook gewoon iets zijn dat zonder nadenken uit mijn pen vloeit. 

Hier een dakloze. Schetsdagboek augustus/september

Dagelijks schets ik iets in mijn schetsdagboek. 

Vaak is dat iets dat via de  nieuwskanalen het huis binnen komt. Vooral als het me emotioneert, teken ik het voor het slapen gaan ‘van me af’. Soms letterlijk, soms indirect.

Meer zien? Kijk dan op Werken op papier – Geraakt!

Verlangen

Van 14 juli tot 29 augustus deed ik mee met de thematentoonstelling “Verlangen” in galerie ArtiBrak. De andere deelnemers waren: Verolique Jacobse, Mieke Beijersbergen en Sandra de Haas

Openingstijden en locatie zie website ArtiBrak.

Mijn schilderijen vertellen over ons verlangen naar ruimte, naar stilte, naar vergezichten. En mijn leporello’s, pentekeningen en gouaches getuigen van het verlangen van pubers maar ook het verlangen van migranten en ‘gelukzoekers’. 

Het schilderij dat je hier ziet, is verkocht. Ook een leporello en een gouache werden verkocht.


Ledententoonstelling ArtiBrak Voorburg

De uitgestelde ledententoonstelling van de kunstenaarsvereniging ArtiBrak in Voorburg, Herenstraat 44, gaat van start op 12 mei en duurt tot 14 juni. Eindelijk! De opening zal zijn op zaterdag 15 mei om 15 uur. Dan wordt ook bekendgemaakt wie dit jaar de galerieprijs in ontvangst mag nemen. Ik mag niet meedingen maar wel mee jureren, omdat ik vorige jaar de prijs ontving.

Dit jaar doe ik mee met dit schilderij “Polderland”, olie op linnen 60×60 cm.

Winter!

15 februari

Het was heel even echt winter.

Dit doekje geeft de sfeer van winter en smeltend ijs goed weer.
Het stamt uit 2014. Acryl op linnen, 40×40 cm.


over portrettekeningen

5 februari 2021

Op dit moment ben ik bezig deze drie kinderen in een compositietekening te vangen. Zowel hun gezicht als diverse houdingen en acties wil ik op één blad A3 een plek geven. Als de tekening af is, zet ik hem bij de andere portrettekeningen op deze website.

 

Einde expositie in Het Oude Raadhuis: eind goed al goed.

Vandaag, 20 december 2020, verhuist dit schilderij, polderfantasie nr. 3, naar de nieuwe eigenaar. Het heeft mooi gehangen in Het Oude Raadhuis van Warmond. Het komt in goede handen.
Ook twee werken op papier zijn niet mee naar huis teruggenomen. Zo eindigt dit gekke jaar toch nog positief.Alleen praten met de ogen?

Overal mondkapjes. Iedereen verstopt, ingestopt in een mondkapje.

Enkele van de vele commentaren op deze tekening op facebook:
“Dát komt binnen…”
“Ik ervaar het als een groot gemis dat de glimlach verscholen is…”
“Erg mooi Suus, maar wel beangstigend”
“Wat dacht je van doven/slechthorenden die nu eigenlijk geen gesprek kunnen volgen, een behoorlijke ramp kan je rustig zeggen”
 

the juror does not weed, laatste nieuws

Vrijdag 17 juli 2020 was de virtuele opening. Mariska Mallee deed het woord, Marina Heuvelman een performance en Suus Zweekhorst maakte er snelle schetsen van. Dit alles is vastgelegd op deze film.

Vanaf vrijdag kan men de zeer boeiende groepsinstallatie van 15 kunstenaars in de Rijswijkse Galerie Arti-Shock bezoeken. Je moet wel reserveren! Dat kan via de homepage van de organisator Sonja van der Burg. Telkens mogen er maar drie bezoekers naar binnen. De tentoonstelling is te zien tot 17 augustus. De openingstijden en -dagen zijn: woensdag t/m vrijdag  13.00 – 17.00 uur,  zaterdag 11.00 – 16.00 uur en zondag  14.00 – 17.00 uur.

the juror does not weed vervolg

Hoera! Het gaat toch door. Het wordt één grote installatie van 15 kunstenaars. Vanaf 10 juli tot 17 juli bouwen zij o.l.v. Sonja van der Burg om de beurt aan de installatie in Galerie Arti-Shock in Rijswijk.

Op 17 juli is de virtuele opening om 16:00 uur. Dit zal via streaming video te volgen zijn. Mariska Mallee doet het woord, Marina Heuvelman doet een performance en Suus Zweekhorst schetst simultaan wat ze allemaal waarneemt.

Daarna is iedereen welkom in de galerie, een maand lang en niet meer dan drie personen tegelijk. Reserveer voorafgaand aan je bezoek een plekje via de link op www.sonjavanderburg.nl 

the juror does not weed

De bedoeling was met 16 kunstenaars een mengeling van installaties, werkstukken en performances neer te zetten in Galerie Arti-Shock in Rijswijk, 15 juli – 20 augustus. De aanstichter ervan is Sonja van der Burg. Ik zou een van de deelnemers zijn. Het ziet ernaar uit dat onze leuke en opwindende happening niet door kan gaan dit jaar. Maar hoe dan ook, er komt een herkansing! Hou ons op facebook en instagram in de gaten voor het laatste nieuws erover.

atelier experimenten in corona tijd

Exposities gecanceld, kunstbeurs gecanceld, onzeker of ook de geplande exposities en de performance in Arti-Schock doorgaan in de zomer. Ik  heb mij teruggetrokken op mijn atelier. Eindelijk tijd om oeverloos te experimenteren met beelden, met collages en verf op papier. Onder het tabblad ‘werken op papier’ – ‘landschap’ verschijnen de meest recente eindproducten van deze zoektocht. 
Reinbert de leeuw 2020

Reinbert de Leeuw, Pasen 2017    In Memoriam

ArtiBrak Galerieprijs 2020

Tijdens de feestelijke opening van de ledententoonstelling januari 2020 van ArtiBrak in Voorburg-Leidschendam 0p 5 januari koos de jury dit werk tot winnaar.

Hier het juryrapport .Zojuist verschenen

Het boek ‘Cicero leest Covey’ is per 1 november 2019 publiek geworden en is  behalve online vanaf 6 november ook te koop in de fysieke boekhandels. De auteur Harm Klifman koos mijn schilderij ‘Mare Nostrum’ uit voor de omslag. De omslag is vormgegeven door Bert Holtkamp.

Laatste expositie in 2019

Dit was de tentoonstelling van “Dicht op de Huid” in het Kerkje van Persingen (bij Nijmegen) in het laatste weekend van september en het eerste van oktober. Het was een prachtige locatie en er was veel geïnteresseerd publiek. Op de foto zie je op de consoles keramiek van Jolanda Verdegaal en aan de muur schilderijen van mij. De andere exposanten waren Marie-José Roosen en Daniella Daen.

Andere exposities in 2019

–  29 augustus tot 7 oktober Herfstsalon KADMIUM in Delft
–  Zaterdag 7 en zondag 8 september is de 24ste Delftse Atelierroute.
– 28 maart tot 28 april Lentesalon KADMIUM Delft, groepstentoonstelling leden KADMIUM
– 27 februari – 25 maart thema expositie ‘Dicht op de Huid’ in Galerie ArtiBrak, met Jolanda Verdegaal, Daniella Daen en Marie-José Roosen.
– 3 januari – 27 januari Ledententoonstelling van kunstenaarsvereniging ArtiBrak, Herenstaart 44 Voorburg